Jak przygotować nasz ramen ?


Opcja #1  /surowy makaron / 
Podgrzej wywar.Ugotuj makaron we wrzącej wodzie 40 sekund. Bez soli.Odcedź, wrzuć do miski, zalej wywarem.

Opcja #2 /ugotowany makaron
Podgrzej wywar, wlej do miski.Makaron jest ugotowany, schowaliśmy go pod dodatkami.


Shoyu Ramen - (shoyu=sos sojowy) - przygotowywany na wywarze drobiowo-dashi z dodatkiem naszej mieszanki sosów sojowych.
Lekko ciemniejszy, umami pochodzi z sosów sojowych. 


 Wywar dashi -  wywar na bazie kilku rodzajów suszonych ryb dający strzał umami. 


 Shio Ramen - (shio=sól) - podobnie jak shoyu ramen jego bazą jest wywar drobiowy z dashi ale doprawiamy go solą i niboshi.


 Tonkotsu - wywar długo gotowany na kościach wieprzowych z dodatkiem wywaru kombu i czosnku. 


Wywar kombu - kombu to rodzaj japońskich wodorostów, źródło umami.


Miso vege ramen - wywar warzywny z dodatkiem pasty Miso - fermentowana pasta z soi, soli i Koji
(ryż i japońska pleśń Aspergillus oryzae). 


 Kimchi ramen - wywar drobiowo-dashi tym razem doprawiany kimchi i naszym olejem chili.


Wszystko już wiecie, widzimy się u Was 


                                                                                                                                         T.
                                                                                                                                          N.
                                                                                                                                           M.
                                                                                                                                                                                     i wszyscy zamieszani.

Jak przygotować nasz ramen ?

1. Podgrzej wywar do około 90°C (wywar powinien zacząć parować, nie zagotuj!)

 2. Makaron wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj przez minutę.

3. Ugotowany, odcedzony makaron włóż do miski, zalej wywarem i ułóż dodatki.

 4. Gotowe !

Który ramen wybrać ?

Shoyu Ramen - (shoyu=sos sojowy) - jest to wywar drobiowo-dashi z dodatkiem naszego mixu sosów sojowych, lekko ciemniejszy, umami pochodzi z sosów sojowych.

 Wywar dashi -  wywar na bazie kilku rodzajów suszonych ryb dający strzał umami.

 Shio Ramen - (shio=sól) - podobnie jak shoyu ramen jego bazą jest wywar drobiowy z dashi ale doprawiamy go solą i niboshi (suszone sardynki)

 Tonkotsu - wywar długo gotowany na kościach wieprzowych z dodatkiem wywaru kombu i czosnku

 Wywar kombu - kombu - rodzaj japońskich wodorostów, źródło umami .

Miso vege ramen - wywar warzywny z dodatkiem pasty miso Miso - fermentowana past z soi, soli i Koji (ryż i japońska pleśń Aspergillus oryzae)

 Kimchi ramen - wywar drobiowo-dashi podobny do shio ramen ale z dodatkiem oleju chili.