Jak przygotować nasz ramen ?


Podgrzej wywar, nie zagotuj ! Wlej do miski.Makaron jest ugotowany, schowaliśmy go pod dodatkami.


Z tej strony Natalia, Tomeki  Mariusz :)

Poznaliśmy się już na Tkackiej, w Kuchni Kraftowej.

Wykorzystujemy tylko prawdziwe produkty całego świata.
Gotujemy od podstaw, sezonowo i bez kompromisów.
Noodle wyrabiamy sami, na japońskiej maszynie do wytwarzania makaronu Yamato.

Hajimemashite.


Trochę słówek:

 - Shoyu Ramen - (shoyu=sos sojowy) - przygotowywany na wywarze drobiowo-dashi z dodatkiem naszej mieszanki sosów sojowych.
Lekko ciemniejszy, umami pochodzi z sosów sojowych. 

-  Wywar dashi -  wywar na bazie kilku rodzajów suszonych ryb dający strzał umami. 

 - Shio Ramen - (shio=sól) - podobnie jak shoyu ramen jego bazą jest wywar drobiowy z dashi ale doprawiamy go solą i niboshi.

 - Tonkotsu - wywar długo gotowany na kościach wieprzowych z dodatkiem wywaru kombu i czosnku. 

- Wywar kombu - kombu to rodzaj japońskich wodorostów, źródło umami.. 

 Kimchi ramen - wywar drobiowo-dashi tym razem doprawiany kimchi i naszym olejem chili.

Wszystko już wiecie, widzimy się u Was.